Zamieszczone przez AdamB
[O2] BXE, szklanki, popychacze, wałek rozrządu
Zwiń
X
-
była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...173266#1173266
Serwis By DGW
-
-
Zamieszczone przez AdamBChomik, oj wiem, sam swoim BXE zrobiłem prawie 190kkm od nowości bez problemów ze szklankami, panewkami, turbinami. Teraz auto ma chyba już 200kkm i jeździ nadal.była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...173266#1173266
Serwis By DGW
Komentarz
-
-
Cześć,
Na początku witam wszystkich. Jestem świeżym posiadaczem O2 1.9TDI Ambiente, 2008r. Oczywiście silnik BXE. 166000km, książka serwisowa mówi, że w zeszłym roku zrobiony rozrząd. Jutro wymieniam olej i filtry.
Dla pewności chcę wymienić panewki (korbowodowe jak doczytałem, a słaby ze mnie mechanik...) żeby się cieszyć i być spokojniejszym kierowcą
Byłem dziś w motoryzacyjnym i panowie wg VIN znaleźli mi komplet (8szt) Kolbenschmidt za 477zł. Ktoś by mógł mi ewentualnie coś podpowiedzieć czy dobre to to będzie?
Przeczytałem też, że wymiana nie powinna sprawić problemu każdemu przeciętnemu mechanikowi.
Ogólnie byłbym wdzięczny za jakieś 'szybkie' porady lub linki do poczytania bo internet jest duży, a ja jako słabo obeznany z mechaniki, chciałbym trafić od razu na w miarę zaufane źródło wiedzy.
Z góry dzięki
Pozdrawiam serdecznie.
Komentarz
-
-
Średnio obeznany mechanik na hasło wymiana panewek w BXE zrobi tak:
Pierwszy macher-wie że w tym motorze trzeba je wymienić na pytanie ile to będzie kosztować myśli nad odpowiedzią dwa tygodnie i w końcu nie odbiera telefonu.
Drugi musi poczytać o tym w internecie i chce widzieć auto bo nie wie czy czasem nie trzeba będzie i rozbierać skrzyni biegów.Po przeczytaniu stwierdza że nie zamówi panewek bo być może będą potrzebne nadwymiarowe a to oceni jak rozbierze silnik.Na koniec twierdzi by jeździć i nasłuchiwać silnik ewentualnie sprzedać samochód.
Trzeci,wysokiej klasy specjalista od TDI dodzwonić się ciężko.Po odebraniu telefonu nie robi problemu, wie jaki koszt i ile mu to zajmie czasu ale śrub nie chce dawać nowych te stare będą dobre.
Czwarty na słowo wymiana panewek twierdzi że trzeba rozebrać pół silnika.
Wkurzony na maxa dzwonie do ASO uprzejmy pan podczas jednej rozmowy określa koszt i umawia mnie na wymianę za trzy dni.
Mam zmienione panewki,nie było potrzeby stare były dobre ale jeżdzę spokojnie .
Komentarz
-
-
Moja Octa właśnie ukręciła 225kkm i poszła, panewka na 4 korbowodzie. Octavkę mam od nowości, oleje terminowo, od dwóch lat skrócony okres wymiany. Załamka, taka usterka po takom przebiegu to wstyd dla skody. To moja trzecia skoda ale takiej wtopy to jeszcze nie było. Stanowczo doradzam kontrolę panewek, to przecież żaden kłopot. Miska w doł i jest jasność koszty wymiany bez porównania niższe. Oczywiście motor 1,9 BXE rok produkcji 2008.
Komentarz
-
-
Oglądałem dzisiaj ten filmik:
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Ktoś w komentarzach pod filmiek wypowiedział się na temat panewek w BXE:
co ty pitolisz, pracowałem w Aso Skoda i sam takich z 30 silników wymieniałem, auta kupione w Polsce i nie w leasingu, przebiegi od 60 do 180 tys km, udokumentowane ( wada fabryczna panewek ), jak auto miało do 5 lat i 140 tys km i serwisowane producent pokrywał naprawę.bo było dwóch dostawców panewek kolbenschmidt i glycko róznily sie tylko znaczkiem a oba byly vw, audi. Z uwagi na fakt ze bxe ma euro 4 bez dpf producent zaeksperymentował z powierzchnią obniżająca tarcie, mniejsze obroty i itp i na jałowym można bylo zmieścić sie w euro 4, po vinie nie ustalisz jaki typ byl panewek, glycko byly ok a drugie z lat 2006-2009 w pewnej eksperymentalnej partii 100 tys sztuk wadliwe, i jak ich nie zwalisz to się nie przekonasz, bo sam producent nie wie w ktorym konkretnie silniku jakie sa. Taniej bylo wymieniać silniki do 5 lat lub 150 tys jm niz wszystkim wymieniać panewki i śruby, bo nie wiadomo w ktorym bxe poszły te wadliwe, w bls-ie np śrubą panewki byla słabiej dokręconą ale tez nie w każdym, dotyczyło jednej maszyny co zle dokrecala, ale efekt byl mniejszy niz w bxe ale tez korby szly.
Albo w InterCarsie po oznaczeniu silnika lub w Aso po nr vin. Kupuje sie panewki i koniecznie nowe śruby. Najlepiej oddać komuś co robi samochody grupy vag, bo trzeba zwalić miskę, po naprawie założyć koniecznie na silikon Dirko, zalać nowym olejem. Aktualnie Aso juz zapomniała o tej wadzie, po najmłodsze bxe maja 6 lat a najstarsze ponad 10 są już po rękojmi producenta i juz dawno nie jeżdżą na przeglądy. W Aso jest taka duza rotacja pracowników ze znam tylko jednej co pamięta te czasy, sam w tym czasie robiłem i można było odczuc ze cos z nimi jest nie tak, ale na sprzedane np w naszym Aso 1000 skód z 30 sztuk wywaliła korba w czasie gwarancji, dalej po gwarancji nie wiemy co było. W vw to samo było, w audi A3 i Seacie. Najwięcej Skoda bo BXE więcej tam pakowali.
Komentarz
-
-
a jak zwracam uwagę w dziale "kupowania aut", żeby liczyć się z kosztem wymiany panewek lub sprawdzić czy było to już robione, jak ktoś szuka auta z bxe, to mnie niektórzy koledzy jadą, że "demonizuje" problem i że znowu o tym pisze..... koledzy, którzy tu w tym temacie też się udzielają.....cóż za hipokryzja typowo polska
Komentarz
-
-
Witam
Czytajac posty postanowiłem sprawdzić u mnie BXE 2006 produkca francja sprowadzony w 2010 przebieg 170 tyś - teraz ma 300 tyś...wymieniając wczoraj olej zrzuciłem miskę i okręciłem 4 korbe Panewki jak nowe.....reszty już nie ruszałem..to jest ta pracująca czyli bliżej tłoka więc gdzie logika jeżdżę tylko na mobilu 5w-30Załączone pliki
Komentarz
-
Komentarz